Heks in de herfst

Komen de muren op je af? Duik de natuur in!

Lisa schrijft in deze blog over de seizoenen van het jaar. Waar staan we? Wat kan je in de aankomende maand verwachten en wat valt er allemaal om ons heen te zien? De blog eindigt met een Samhain ritueel om de maand te vieren. 

Oktober. De zomer lijkt alweer een lang vergeten droom. De ‘ik doe net alsof het nog zomer is korte broek’ ligt al lang en breed op zolder en de verwarming gaat met een lichte tegenzin aan. ‘s Avonds als de kinderen op bed liggen is het donker en kan de verleiding om met een reep bonbonbloc op de bank te ploffen erg groot zijn.

Maar de natuur is fantastisch, zelfs in de koudere maanden is het fascinerend om ons heen te kijken en te zien wat er in de mooie maand oktober allemaal gebeurt. In oktober begint de natuur alles langzaam los te laten. Bladeren rood, geel, bruin dwarrelen langzaam naar beneden. Wie in de vroege ochtend de natuur opzoekt ziet het warme licht door de bladeren schijnen, een lichte mist hangt boven het land en de zon schijnt zijn warme stralen over het land heen. Een magische dans van de natuur. De waardering voor deze ochtenden is groot, want in oktober weet je nooit wat morgen brengt. Miscchien wel woeste storm met hard getik tegen de ramen. De natuur gooit alles uit de kast.

Naar binnen gaan

De nachten zullen nu steeds langer worden en langzaam trekt iedereen naar binnen. De planten en bomen maken zich klaar voor de koude winter die komen gaat. Bladeren vallen van de bomen en de planten trekken zich terug. De geur in de lucht kan vochtig zijn met soms een rottige geur van de bladeren die zich overgeven aan de aarde. Het groeiseizoen is stopgezet en de natuur keert naar binnen. 

De egel, eekhoorn en andere dieren zijn heel hard aan het werk om zich vol te eten. Om zich klaar te maken voor hun winterslaap.  Maar ook de vogels zitten niet stil, oktober is hun feestmaand. Het lijkt wel de zomervakantie op Schiphol in de lucht. Vogels komen en gaan, velen trekken van het hoge noorden en arriveren in Nederland om te overwinteren. Zoals bijvoorbeeld de ganzen die je veel kan horen en zien. Maar velen trekken ook naar het zuiden waar het warm is. Weidevogels, zwaluwen, watervogels en sommige roofvogels. De gierzwaluw vliegt in zijn leven zo’n 6 miljoen(!) kilometer. Veel van die vogels keren na hun zontripje precies weer terug naar gebied van het nest dat ze het jaar ervoor al hadden.

Wijnmaand

Ook is oktober de laatste maand om de oogst van de appels en andere fruitsoorten naar binnen te halen. En kastanjes en eikels zijn in groten getale te vinden. Kastanjes zoeken, kinderen zijn er gek op. Bij ons thuis in de herfst ligt de tafel vol met schatten die ze vinden in de natuur. Oktober stamt af van de Latijnse benaming ‘oct’ wat achtste betekent. De Romeinen volgden de maancyclus en oktober viel dus in de achtste maand. Ook wordt deze maand de wijnmaand genoemd, cheers to that! Vroeger werden de druiven namelijk in oktober geoogst.

Ritueel van de maand

Om het oude los te laten en het nieuwe te omarmen kan een ritueel een mooi moment zijn om samen met je kinderen stil te staan bij het mooie wat deze maand ons brengt.

Samhain heksendrank

Samhain op 31 oktober was voor de oude Kelten de start van de winter. Op deze dag is het traditie om onze verloren geliefden te herdenken en een vuur aan te steken. En wat is er leuker dan samen een kampvuur aan te steken. Het ritueel voor oktober is heksendrank maken én opdrinken(als je durft) bij het kampvuur.

Recept Heksendrank

Ingrediënten:

1 liter appelsap 

1/2 sinaasappel

1 appel

Snufje nootmuskaat (optie)

1. Doe de appelsap in een steelpannetje

2. Maak de appel schoon en snijd samen met je kind de appel in kleine schijfjes. Gooi deze bij de appelsap.

3. Rasp de schil van de onbespoten sinaasappel in de pan.

4. Gooi er een snufje nootmuskaat en kaneelstokje bij, laat twee uurtjes pruttelen, niet koken.

5. In deze tijd kan je het kampvuur onder begeleiding van een volwassene klaar maken en aansteken. Laat het kind nooit alleen bij het vuur.

6. Schenk het drankje in een feestelijke beker en laat eventjes afkoelen.

7. Drink samen op onder het genot van het vuurtje. 

Het drankje alleen is ook al een feestelijk ritueel. Fijne oktober!

Disclaimer

Om geld te verdienen met onze blog maken we gebruikt van affiliate links. We raden alleen producten aan waar we echt in geloven. Het kan zijn dat we een kleine commissie krijgen als je op een link klikt. Je hoeft daar niks extra's voor te betalen. Dankjewel voor je support en het lezen van de blog.

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *