Hoe kinderen ons verlicht maken

Stel je voor je zit op de bank je koffie te drinken. Heerlijk ontspannen met een rustig piano playlistje op de achtergrond. Alles is onder controle, er is rust. Opeens staat er een vierjarig kind, met een dood serieus gezicht naast je die zegt: ‘Goed als ik de Goystoyer ga doen?’ De wat? ‘Goystoyer’. 

En opeens zit ik met Berlijnse hardcore muziek het Goystoyer spel te doen

Goystoyer (zoals bedacht door mijn vierjarige zoon Cairo) is een spel waarbij alle dekens en kussens uit het hele huis bij één bed op de grond worden gegooid . Vervolgens zet je een Berlijns hardcore nummer op en gaat dan zo hard mogelijk door de de kamer heen beuken en van het bed op de grond springen (zonder een eerste-hulp-blessure op te lopen)

Het geheel heeft het meeste weg van een mosspitt op dag 3 in de Xray . De helft van de tijd weet je niet waar je ligt of hoe je daar terecht bent gekomen. Maar uiteindelijk moet je heel hard lachen en laat je alle controle los. En dat is één van de redenen waarom kinderen zo waanzinnig fantastisch zijn. Ze laten ons door hun blik de wereld opnieuw zien.

Terwijl volwassenen, met elk jaar dat we ouder worden, meer vastroesten in onze systemen, zijn onze kleintjes de software update die onze gefragmenteerde harddrive vernieuwen. Ze verrassen ons en trekken ons letterlijk uit bed. Ze laten ons door hun blik de wereld opnieuw zien.

Verlichting ontstaat niet alleen in het klooster van een monnik

Verlicht zijn bereik je niet alleen door meditatie. Thich Nhat Hanh, een boeddhistische monnik die in de jaren zeventig onze westerse wereld in aanraking bracht met de betekenis van het woord mindfulness, schreef over verlichting:

“Verlichting is niets meer dan het wegvallen van de verkeerde percepties. Zoals over dood, leven, zijn, niet zijn, zelf en geen zelf. Allen zijn slechts percepties die niet ultiem waar zijn.”

Het gaat dus over het wegvallen van onze percepties. En over in verbinding staan met de wereld om ons heen, precies zoals deze is. En als kinderen ergens goed in zijn, dan is het dat. Dus laat eens je lijstjes en de zorgen om de toekomst los. En ga met je kleintjes op de grond liggen. En je zult zien dat een moment van verlichting niet alleen geboren wordt in het klooster van een monnik, maar ook na een potje goystoyer op de vloer naast je kinderen.

Disclaimer

Om geld te verdienen met onze blog maken we gebruikt van affiliate links. We raden alleen producten aan waar we echt in geloven. Het kan zijn dat we een kleine commissie krijgen als je op een link klikt. Je hoeft daar niks extra's voor te betalen. Dankjewel voor je support en het lezen van de blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *